Watskeburt?! Het herfstakkoord

Vrijdag werd bekend dat het de VVD en PvdA gelukt was om samen met de SGP, Christen Unie en D66 een definitief akkoord te bereiken over de begroting. Oppositie en Coalitie zijn verenigd en na een “Lenteakkoord” hebben we nu ook een “Herfstakkoord”. 

Het akkoord bevat de 6 miljard aan bezuinigingen uit het regeerakkoord, met een aantal verschuivingen her en der. Er heerst grote euforie over een sigaar uit eigen doos. Er wordt niet minder bezuinigd, er wordt alleen net een beetje anders bezuinigd. Nog eens bijna een half miljard extra op sociale zekerheid en nog eens bijna een half miljard extra op zorg. Maar, de rijkste 15% krijgt een cadeautje: ook een half miljard.

Het nieuwe akkoord is goed voor de werkgelegenheid. Er komen namelijk de komende 10 tot 15 jaar 50.000 banen bij. Dat er eind volgend jaar 70.000 banen verdwijnen is niet belangrijk. Het soort banen dat wordt geschept ook niet, want flexibiliteit, oftewel onzekerheid, zorgt ervoor dat werkgevers makkelijker mensen kunnen aannemen. En ontslaan.

De bezuinigingen op de kinderbijslag worden teruggedraaid, maar dat wordt betaald met het kindgebonden budget dat wordt gehalveerd. Gratis schoolboeken blijven, maar dat wordt betaald met belasting op kraanwater.

Al met al: we blijven op de dezelfde weg van bezuinigingen, een echte koerswijziging blijft uit. De werkloosheid blijft oplopen en bezuinigingen storten veel mensen regelrecht de armoede in. Maar dat moet je blijkbaar over hebben om voor elkaar te kunnen zorgen, om een echte participatiemaatschappij te zijn.

Share Button