“Obama is geen Nobelprijs voor de Vrede-winnaar, maar een onruststoker”

Afgelopen week meldde de Duitse krant Der Spiegel dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel afluistert. Het is de zoveelste in een reeks van afluisterschandalen van de NSA. De Duitse politiek en media reageerden heftig. Volgens een officiële verklaring liet de regering weten dat ze de actie afkeuren en het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ is om bondgenoten af te luisteren. Bij andere afluisterschandalen van de afgelopen tijd hield Merkel zich op de achtergrond. Nu het haarzelf betreft ‘’roept Merkel president Obama ineens persoonlijk op het matje’’, aldus de sceptische Groenen in Duitsland.

Toch was eerder al bekend dat de bondskanselier afgeluisterd werd en bovendien is Merkel niet de enige. De NSA luisterde minstens 35 regeringsleiders af, zo blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden uit 2006.

Inmiddels is het debat over privacy weer flink aangewakkerd. Meer weten? De aflevering van Tegenlicht over privacy van maandag 28 oktober is een echte aanrader.

Share Button