Politieke Jongerenorganisaties over het Wiv-referendum

Aanstaande woensdag vindt het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, kortweg Wiv, plaats. Door middel van deze wet worden de bevoegdheden van de AIVD en de MIVD uitgebreid om zo terreuraanslagen en cyberaanvallen te voorkomen. Niet alleen politiek Den Haag is verdeeld over deze nieuwe wet, ook de aan de politieke partijen gelieerde jongerenorganisaties tonen een verscheidenheid aan meningen. In dit artikel zullen de noordelijke afdelingen van het CDJA, jongerenorganisatie van het CDA, en PINK!, jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, hun licht laten schijnen op de ‘sleepwet’, zoals de wet ook wel wordt genoemd door tegenstanders.

 

CDJA: voorstanders van de Wiv 

Afbeeldingsresultaat voor cdjaDe laatste jaren is er in toenemende mate sprake van aanslagen in Europa. Extremistische moslims van onder andere IS pleegden aanslagen in Europa. We kennen allemaal de verschrikkelijke voorbeelden in Frankrijk en België.

Tot op heden is Nederland geen slachtoffer geworden van terrorisme, mede dankzij de werkzaamheden van de inlichtingendiensten. Met de toenemende dreiging van
extremistische moslims is er belang bij een vernieuwde wet voor de inlichtingendiensten. De
oude wet stamt uit 2002, het jaartal waarbij bijna alle communicatie via de telefoon verliep.
Vandaag de dag verloopt de communicatie voornamelijk via de (internet)kabel. Het is voor
de AIVD wel mogelijk om informatie uit de kabel te verkrijgen. Het verkrijgen van informatie
kan te laat komen om een aanslag te voorkomen. Met de nieuwe wet inlichtingen- en
veiligheidsdiensten wordt het verkrijgen van informatie uit kabel makkelijker, waardoor de
inlichtingdiensten sneller en vollediger de informatie tot haar beschikking heeft.

In het Verenigd Koninkrijk hebben de inlichtingendiensten soortgelijke bevoegdheden. Door
de versnelde manier van informatieverzameling heeft de Britse cyberdienst GCHQ in 2015
een aanslag van een jihadist kunnen voorkomen. De nieuwe bevoegdheden hebben
bewezen effect in het Verenigd Konikrijk.

Het CDJA is een voorstander van de nieuwe inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het CDJA is
van mening dat binnen de wet een goede balans is gevonden tussen veiligheid en privacy. De
wet zorgt voor een veilig Nederland voor vandaag en morgen.

 

PINK!: tegenstanders van de Wiv 

“Ik heb niks te verbergen” is vaak een argument dat wordt gebruikt door voorstanders van de sleepwet. Hoewel dit op zich geen gekke gedachte is, zou je jezelf misschien toch voor een tweede keer af moeten vragen of je écht niks te verbergen hebt. Want hoe zou je het vinden als een willekeurige voorbijganger jouw telefoon even wilde checken? Gewoon om even te kijken met wie je allemaal praat via WhatsApp? En hoe zou je het vinden als diegene je browsergeschiedenis van de afgelopen twee weken ging bekijken? Zou je dat toelaten, of zijn er websites waarvan niet iedereen hoeft te weten dat je ze bezocht hebt? Niet per se omdat het strafbaar is, maar misschien wel omdat het té privé is? Of té persoonlijk?

PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, is tegen de sleepwet. Wij vinden dat privacy een belangrijk mensenrecht is, en dat de privacy van mensen die niet direct verdacht zijn, nooit zomaar geschonden mag worden.

Ben jij het met ons eens? Stem dan op 21 maart tegen de sleepwet. Want als jij een onschuldige en onverdachte burger bent, zou niemand zomaar het recht mogen hebben om jouw internetverkeer te onderscheppen.

Meer weten over beide politieke jongerenorganisaties? Zie de websites van het CDJA en PINK!. Wij willen beide organisaties hartelijk danken voor hun bijdrage.

Iedereen van 18 jaar of ouder kan aanstaande woensdag 21 maart tot 21:00 uur zijn of haar stem uitbrengen. Wij hopen dat dit artikel eraan bij heeft kunnen dragen een weloverwogen keuze te maken!

Share Button