Anne de Ruyter de Wildt

Koninginnenacht. Voor velen een feestelijke jaarlijks terugkerende feestdag gekenmerkt door oranje uitgedoste feestgangers. Dit feest heeft echter tot op vandaag een wrange bijsmaak voor de faculteit GMW. Een zwarte bladzijde in de historie van de opleiding sociologie in Groningen. In de nacht van 30 april 1997 werd de eerstejaars sociologie studente Anne de Ruyter de Wildt vermoord, slechts 18 jaar oud. Haar lichaam werd op 1 mei gevonden onderaan het talud langs het spoor bij Station Groningen Noord.  Zij was door de 29 jarige Henk S. gevolgd en vervolgens gewurgd. De dader was een vanaf zijn 12e verslaafde junk en had de helft van zijn leven al vast gezeten. Later werd bekend dat hij eveneens de moordenaar was van  de in 1994 vermoorde Annet van Reen uit Utrecht.

Anne stond bekend als een zelfstandig en slim persoon, zij acheter viagra werkte als vrijwilligster in een wereldwinkel. Zij was die bewuste dag vroeg opgestaan om al liftend met een vriendin naar Amsterdam te gaan om daar met andere vriendinnen T-shirts te verkopen voor het goede doel. In eerste instantie zou zij blijven slapen bij een kennis in Amsterdam maar zij besloot de trein terug naar Groningen te nemen. Op 1 mei half één ’s ochtend kwam de trein aan op het Centraal Station Groningen. In de trein was zij nog studiegenoten tegen gekomen en wat gepraat over de studie en andere zaken. Zij stapte uit en vertrok in de richting van het Heereplein, afgezien van de dader zijn die studiegenoten de laatsten die haar in levende lijven hebben gezien.

De reden dat ik dit schrijf is opdat zo’n gebeurtenis nooit mag worden vergeten, hoe gruwelijk ook. Daarnaast zullen velen het verhaal niet kennen, dus bij deze breng ik het onder de aandacht. Niet als een leuk weetje maar dat je er bewust van bent wat er zich heeft afgespeeld. Wanneer je in de hortus komt neem dan eens de tijd stil te staan bij de boom in de hoek van de vijver en parkeerplaats. Hier vind je de boom die is geplant ter nagedachtenis aan Anne en tevens vind je hier de gedenksteen met het opschrift:

ANNE

Je was er altijd
voor anderen
Deze boom is voor jou
MEI 1997

Door Jeroen de Boer

Share Button