Vanuit Huisman 1: Kom Minnaar

Vanwege de corona-maatregelen brengen we vanaf 10 april 2020 tijdelijk een wekelijkse online SoAP uit: Vanuit Huisman (vernoemd naar statisticus van de vakgroep Mark Huisman). In deze eerste editie leest u een tekst van Rieneke Dalmolen over de horeca, en in het bijzonder Café de Minnaar, tijdens de corona-crisis. 

Kom Minnaar

Momenteel zijn alle horecagelegenheden gesloten. Op dit moment besef ik me dan ook wat voor impact de horeca op onze maatschappij heeft. De horeca is er niet alleen om bier en bitterballen op tafel te zetten, nee, de horeca is er ook om mensen bij elkaar te brengen, om voetbal te kijken of om de laatste roddels te bespreken. Het verbindt mensen met elkaar. Veel mensen, waaronder ik, missen de horeca dan ook enorm.

Ik zou graag één café specifiek willen benoemen, namelijk Café de Minnaar. Een gezellig bruincafé op een steenworp afstand van onze geliefde faculteit. Vaak is de Minnaar dichterbij dan je eigen studentenkamer, waardoor voor veel sociologiestudenten de Minnaar een tweede huis is. Wekelijks (en soms dagelijks) wordt plaatsgenomen achter dezelfde tafel en wordt het vaste recept besteld: een halve liter Franziskaner. Lachen, roddelen en vooral discussies houden die uiteindelijk dood lopen, dat is wat ons onder het genot van een drankje bezighoudt.

Jammer genoeg is onze stamkroeg nu gesloten. Niet alleen sociologiestudenten, maar alle studenten zitten nu alleen op hun twaalf vierkante meter te wachten op vervangende opdrachten en nieuwe data voor hun tentamens. Daarbij wil ik graag mijn grote complimenten geven aan alle docenten die het voor elkaar krijgen om toch een mooi vak neer te zetten terwijl ze thuiszitten met hun kinderen. 

Toch is het voor menig student een eenzaam bestaan. Persoonlijk kijk ik vooral uit naar het moment dat ik weer met mijn vrienden samen kan zijn zonder er een meetlint bij te hoeven hebben. Ook al duurt dit nog een tijd, het is een leuk vooruitzicht waar ik mij nog een beetje aan vast kan houden. Maar ik kijk ook uit naar dat eerste drankje op het terras van Café de Minnaar dat je met je medestudenten drinkt. Het zijn de kleine dingen die het hem doen. 

Toen ik laatst voor de vijftiende keer binnen een uur op mijn Facebookpagina zat te scrollen, viel me iets op. Bijna alle horecagelegenheden in Nederland hebben een initiatief opgezet om toch nog wat inkomsten binnen te krijgen. Je hebt er vast wel van gehoord: www.helpdehoreca.nl. De kans is groot dat je na deze thuisblijf-tijden weer naar Café de Minnaar zult komen. Om Café de Minnaar te steunen in de periode waarin dit fysiek niet kan, kun je een waardebon kopen voor wanneer de deuren weer opengaan. Als we allemaal een steentje bijdragen, kan ons geliefde café weer openen wanneer het coronavirus dit weer toelaat. Het enige waar je dan op hoeft te wachten, is dat ene leuke berichtje: “Kom Minnaar.”

Rieneke Dalmolen

 

Share Button