Overlijden Bertus Postma

Deze week bereikte ons het droevige nieuws dat Bertus Postma na een lang ziekbed is overleden. Bertus is lange tijd werkzaam geweest bij het onderwijssecretariaat van sociologie, waar hij onder studenten ontzettend populair was: oud-studenten geven stuk voor stuk aan dat Bertus altijd bereid was om je te helpen of je naar iemand door kon sturen. Daarnaast was hij erg betrokken bij de vakgroep en de studievereniging, zo was hij altijd bereid om te jureren bij het debat. Om deze reden is het actieve ledenweekend van Sociëtas naar hem vernoemd. Onderstaand is een oud interview met hem 2009 te lezen, wat afgenomen is nadat hij na 18 jaar vertrok bij het secretariaat van sociologie.

 

Heb je ook ‘andere tijden’ bij sociologie beleefd?

Ik heb bij sociologie een hele kalme tijd meegemaakt. Er was toen een instroom van eerstejaars van 25. Nu lijkt het alsof er meer dan 100 eerstejaars zullen instromen.

Kijk je met een glimlach terug op je jaren bij sociologie?

Ja zeker, met een tevreden gevoel.

Vind je het vervelend om te vertrekken?

Aan de ene kant niet, aan de andere kant natuurlijk wel. Je hebt er 18 jaar gezeten, dat is een groot deel van je leven. Maar, ik moet zeggen dat ik ook wel toe was aan iets nieuws.

Wat is jouw mening over de sociologie student?

Je zou wel kunnen spreken van een typisch GMW- student. Volgens mij loopt hier namen een heel ander student rond dan bijvoorbeeld bij bedrijfskunde of economie. Daar lopen volgens mij meer balletjes rond. De sociologie studenten zijn makkelijk en ook wel wat nuchterder. 

Hoogtepunt bij sociologie?

Of het nou echt een hoogtepunt was: jaren terug viel de studieadviseur een keer door ziekte uit aan het einde van het jaar, terwijl de onderwijsdirecteur ook niet aanwezig was. Hierdoor waren alle ogen eigenlijk op mij gericht. Ik heb toen een tijd dagen van half acht tot zes moeten draaien. Aan het einde van deze periode was ik dan ook helemaal kapot, maar als ik er achteraf op terugkijk; er is niks misgegaan, en het was eigenlijk ook wel leuk om te doen. 

Dieptepunt?

Een zwarte dieptepunt in mijn tijd bij sociologie was de moord op Anne de Ruijter de Wildt in 1997.

Grappige gebeurtenissen?

Op een gegeven moment was het idee om alle onderwijsbureaus samen te voegen. Degende die hierbij een soort interim-directeur was belde mij om te vragen of ik hoofd administratie wilde worden. Ik zei dat ik daar natuurlijk wel over na moest denken. Toen ik de volgende dag met een ander onderwijsteundend personeel sprak, bleek dat hij dezelfde vraag aan iedereen had gelegd. 

Lees je SoAP? En zo ja wat vind je ervan?

Ja ik lees hem zeker. SoAP heeft mindere tijden gehad. Het is het beste om een goede balans te vinden tussen serieuze stukken en wat leuke stukjes over de vakgroep zelf. Volgens mij hebben jullie die balans nu wel redelijk goed gevonden.

Wat is je favoriete bezigheid in je vrije tijd?

Ik ben bestuurslid en zanger in een shantykoor, ik ben bestuurslid van de dorpsvereniging waar ik woon, ik geef de plaatselijke krant uit, ik ben organisator van de jaarlijkse plaatselijke wandeltocht van 40 kilometer en ik ben vrijwilliger bij de plaatselijke zwemwedstrijd. 

Is dat de reden waarom u zichzelf een tijd burgemeester van Garnwerd mocht noemen? 

Haha, ja dat is een beetje een hilarisch gebeuren, wat meer als grap is ontstaan. Bij jaarlijkse nieuwjaarsvisite van de dorpsvereniging wordt er iemand in het zonnetje gezet die zich verdienstelijk heeft gemaakt.

Waar ga je het liefst op vakantie?

Als ik vakantie heb ga ik naar huis! Geen verre bestemming.

En waar kunnen we jou om drie uur ‘s nachts voor wakker maken?

Poffert!

Was je vroeger een kroegtijger of een bolleboos?

Een kroegtijger! Toen ik 17 was ben ik het leger in gegaan. Tot die tijd was ik nog niet echt aan het drinken.  Dat was in die tijd tegenstelling tot nu, nog niet gebruikelijk, maar toen ik in het leger zat heb ik me goed vermaakt. Ik was ook absoluut geen bolleboos, wat dat betreft kan je wel zeggen dat ik een laatbloeier ben. 

 

Share Button