Vanuit Huisman 8: Driesprong

Onze eigen eindredacteur Bauke van der Kooij heeft het flink druk: hij is bezig met zijn scriptie, Voortgezette Statistiek, Wetenschapsfilosofie en de laatste loodjes van het Honours College. Toch zijn er vragen die hem niet met rust laten. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een twee-, drie- en viersprong. Hij kan hierbij wel wat hulp gebruiken.

Driesprong

Vaak komen er bij mij in periode van drukte allerlei gedachten naar boven. Momenteel zit ik in zo’n drukke periode: mijn scriptie, Voortgezette Statistiek, Wetenschapsfilosofie en de laatste loodjes van het Honours College vragen meer tijd van mij dan ik zou willen. Toch heb ik af en toe een gedachte die ondanks alle drukte blijft hangen, en waar ik geen bevredigend antwoord op kan vinden. 

Hierbij gaat het om het verschil tussen de tweesprong, de driesprong en de viersprong. Wie op de website van de Dikke van Dale opzoekt wat een tweesprong is, krijgt de volgende definitie: plaats waar een weg zich in tweeën splitst. Ik heb met mijn beperkte artistieke talent geprobeerd dit in het onderstaande plaatje uit te beelden.

Tot zo ver geen problemen. Maar wie op de website van de Dikke van Dale zoekt naar woord viersprong, komt op de volgende definitie: kruispunt van twee wegen. Dit heb in onderstaand plaatje proberen uit te beelden. 

Nu kom ik op het punt waar ik nog steeds een bevredigend antwoord op zoek: wat is dan een driesprong? Bij een tweesprong heb je bij het kruispunt keuze uit twee ‘vertakkingen’, bij een viersprong heb je keuze uit drie ‘vertakkingen’. Hoeveel vertakkingen heeft een driesprong dan? De definitie van een driesprong is volgens de Dikke van Dale ‘plaats waar drie wegen samenkomen’, maar zoals je wellicht begrijpt, biedt dit antwoord maar weinig voldoening. Mocht iemand weten wat een driesprong nou tot een driesprong maakt, en wat hierin het verschil is met een tweesprong en een viersprong, laat het me dan alsjeblieft weten. Dan kan ik weer verder met mijn scriptie.

Bauke van der Kooij

 

Share Button