Vanuit Huisman 11: Bureau Huisman

Deze week de bijdrage aan “Bureau…” die natuurlijk niet mocht ontbreken in Vanuit Huisman: het bureau (nou ja…) van Mark Huisman. Ook hij heeft sinds de maatregelen van 12 maart moeten wennen aan een andere manier om onderwijs te geven, en dat niet van harte. Als het aan hem ligt, is het volgend jaar over met werken Vanuit Huis(man), en staat hij weer gewoon in de Gadourekzaal (ook als dat een hoorcollege met vijf studenten in de zaal betekent).

Bureau Huisman

Vanuit huis, man, ja, we werken al drie maanden vanuit huis, man wat een ellende… 

In het begin nog veel frisse moed. Eerst de laatste week van blok 2a online, daarna tentamens die thuis moeten, en dan begint blok 2b. We can do it! Thuis is ook iedereen heel actief: hard aan het werk op eigen kamers (of aan de eettafel…), gezamenlijke lunch, ’s middags een workout, beeldbellen met oma, ’s avonds even lopen (hard of rustig, ’t kon allebei).

Onderwijs gaat via Collaborate, of ik maak korte filmpjes en zet die online. Zelfs hele hoorcolleges nemen we op, Marijtje en ik, voor Voortgezette Statistiek. (Ssssht, is geheim, want we mochten het gebouw eigenlijk niet in… We krijgen een camera uit de tijd dat alles nog analoog was en moeten ons er maar mee redden. Ja echt, zo worden we zeker de beste online-universiteit van Europa!)

Heel af en toe lees ik een artikel (onderzoek, wat was dat ook al weer?). We hebben clustermeetings via Google Meet, M&T overleg, examencommissie en stafvergaderingen, alles via de webcam. Je ziet een glimp van de ruimtes waar je collega’s zitten. Als het heel saai wordt tijdens een stafvergadering probeer je als een professioneel voyeur iets meer te zien en kijk je wat er allemaal in de kamer hangt van de spreker in beeld. (Feyenoord shirt!) Of je doet wat anders op je tweede scherm – er is toch niemand die het ziet.

Een maand was het prima te doen, maar nu is de rek er wat uit.

Bijna vakantie. Nou nee, toch niet. Door corona is het blok twee weken langer. De tentamens komen er weer aan en ik hou mijn hart vast. Lukt het om een goed tentamen thuis af te nemen? Is het studenten gelukt om zich goed voor te bereiden? Is er echt wat geleerd? Ik weet het niet. Ik ben de grip een beetje kwijt. Ik ben de studenten kwijt. Eigenlijk wil ik mijn excuses aanbieden aan alle studenten die mijn vak hebben gevolgd de afgelopen drie maanden. Dit was echt veel minder dan in alle jaren hiervoor. Onderwijs kan gewoon niet op afstand.

On campus, als het kan; online, omdat het kan. Ik hou mijn hart vast voor volgend seizoen. Ik wil gewoon weer in de Gadourekzaal voor het krijtbord staan met het stof in mijn haar. Al zijn er maar drie toehoorders. Je mag me best streamen. Maar contact is cruciaal – voor student en zeker ook voor (deze) docent. Tweede golf of niet, op 1 september is Vanuit Huisman weer op de faculteit!

Mark Huisman

Share Button