Betreft: Een eerlijke sollicitatiebrief

Aan: Werkgever die me toch niet aanneemt
Adres in stad waar ik eigenlijk niet wil werken
Nederland

Groningen, 12 december 2013

Betreft: Een eerlijke sollicitatiebrief

Geachte meneer, mevrouw,

Bij dezen wil ik solliciteren naar de functie waarvoor u iemand zoekt die veel meer ervaring heeft dan ik en eigenlijk ook op een totaal ander vakgebied is opgeleid (geen enkele werkgever vraagt om afgestudeerde filosofen). De reden dat ik solliciteer is dat ik toch iets moet, hoewel ik eigenlijk totaal geen idee heb wat ik wil. Door deze brief te sturen, krijg ik het gevoel dat ik iets aan mijn gebrek aan toekomstvisie gedaan heb, terwijl ik toch wel weet dat u me niet gaat aannemen. Ik ben (zie mijn CV) immers nog niet eens afgestudeerd. Hoewel iedereen mij al maanden stimuleert om alvast te gaan solliciteren in verband met het gebrek aan banen en al die ellende, begin ik er nu pas mee. Solliciteren is namelijk eng, want stel nou dat u mij aanneemt. Dan moet ik opeens definitief aan een nieuw leven beginnen en dat is verschrikkelijk beangstigend. Daarom solliciteer ik maar naar functies waarbij ik verwacht toch geen kans te maken op een uitnodiging voor een gesprek. Op die manier kan ik mijn slechte gevoel over mezelf afschuiven op iemand anders: “ze nemen me niet aan” is immers een stuk simpeler dan “ik ben een lapzwans die niet solliciteert en niet weet wat ze met haar leven wil”.

Uw vacature sprak me vooral aan omdat het één van de weinige functies is die überhaupt nog een klein beetje in de buurt komt van mijn interessegebieden (dat wil zeggen: één van de weinige niet-ICT functies die er is). Ik ben erg gemotiveerd om iets te doen in mijn interessegebied, dus dat komt mooi uit. Ik heb ook veel ervaring met dingen doen waarin ik interesse heb: ik heb namelijk filosofie gestudeerd en door de jaren heen veel stukjes geschreven. Dingen doen waarin ik interesse heb vind ik erg interessant en daarom wil ik graag bij u aan het werk. Interessant!

Hiernaast heb ik natuurlijk ook enkele vaardigheden die mij echt helemaal perfect maken voor uw functie. Ik ben namelijk erg flexibel, zelfstandig en analytisch. Ook werk ik graag samen en heb ik geen negen tot vijf mentaliteit, vaardigheden die mij een stuk minder cliché maken dan de gemiddelde sollicitant (sarcasme behoort uiteraard niet tot mijn eigenschappen). Verder heb ik vet veel ervaring met het in de praktijk brengen van deze vaardigheden. Ik kan daarvan allemaal voorbeelden gaan noemen, maar laten we eerlijk wezen: u hebt geen idee of ik die voorbeelden niet uit mijn duim zuig, dus laten we die onzin maar gewoon achterwege laten.

Ik hoop dat u me snel uitnodigt voor een gesprek (please, please, PLEASE, wijs me af zodat ik geen enge veranderingen in mijn leven hoef door te voeren).

Met vriendelijke groet,

Anna Herngreen, sollicitatiefoob

PS: Vorige week heb ik een functie gevonden die mij wél echt aansprak en waarvoor mijn sollicitatie uit oprechte interesse voortkwam. Duim voor mij!

Een column geschreven door Anna Herngreen

 

Share Button