Ingezonden stuk: Durf te denken!

De tweede editie van SoAP dit collegajaar komt er aan! Dit nummer zal in het teken staan van Vrijheid. Een thema dat vele sociale wetenschappers, denkers en filosofen al jarenlang fascineert en inspireert. Want hoe vrij is de mens nu eigenlijk? Eén van de filosofen die zich hierover uitspreekt is Michel Foucault (1926-1984). Foucault staat bekend om zijn strijd tegen waarheids- en machtspraktijken die de mens in een keurslijf plaatsen en hem onderwerpen. Volgens Foucault staat onze tijd in het teken van verregaande controle van de mens en zijn lichaam. Middels diverse vormen van disciplinering proberen partijen macht uit te oefenen op mensen, vaak vanuit markteconomische motieven.

Gezien de lezing van Foucault lijken vrijheden die wij als individu of groep denken te hebben enkel toegankelijk te zijn wanneer er aan bepaalde (strenge) condities voldaan wordt. Wanneer niet aan deze condities is voldaan, volgt een disciplinerende sanctionering om af te dwingen dat men in de toekomst wel aan deze condities voldoet. De mate waarin iemand in staat is om aan de gestelde condities te voldoen, lijkt bepalend te zijn voor de mate van vrijheid die iemand kan genieten. Dit leidt niet alleen tot een ongelijke distributie van vrijheden, maar ook tot een sterke standaardisering van gedrag.

Ben je geïnteresseerd geraakt? Houd in januari dan je deurmat in de gaten voor de nieuwe editie van SoAP. Op deze site  kun je kijken naar een videofragment over de filosoof Foucault.

Door Robin Luiten

 

Share Button

1 gedachte over “Ingezonden stuk: Durf te denken!

Gesloten voor reacties.