Rob Wijnberg uitgeroepen tot journalist van het jaar

Rob Wijnberg is dit jaar uitgeroepen tot journalist van het jaar. Dat deze oprichter van het nieuwe concept ‘De Correspondent’ deze prijs in ontvangst mag nemen verbaast ons niet. Het concept heeft nu al meer dan 240.000 leden binnengehaald en blijkt vooral onder studenten erg populair. Voor ons genoeg reden om contact op te nemen met deze ex NRC-Next hoofdredacteur, schrijver en filosoof.

Uiteraard kon Wijnberg een verzoek tot een gesprek met SoAP niet weigeren en zo kwam het dat twee van onze redactieleden afreisden naar Amsterdam, waar de redactie van de Correspondent gevestigd is. Hoewel de Correspondent al veel media aandacht heeft gekregen en genoeg ledengeld lijkt te hebben ontvangen om minimaal een paar jaar goede journalistiek te kunnen bedrijven, is het project nog in een opstartende fase. Dit betekent onder andere dat Wijnberg het moet doen met een oud Shell pand, dat hij moet delen met andere opstartende projecten. Een leuk cafeetje ontbrak echter niet in het complex en Wijnberg stelde voor om daar onder het genot van een kop verse muntthee het gesprek voort te zetten.

Het gesprek zelf verliep erg goed; Wijnberg vroeg naar onze studie en naar SoAP, waar hij natuurlijk al veel over had gehoord, wat het ijs een beetje brak. Toen onze redactieleden vervolgens de eerste vraag stelden over de Correspondent, begon Wijnberg onophoudelijk en vol enthousiasme te vertellen, waardoor het stellen van verdere vragen zo’n beetje overbodig werd. Na het gesprek was het ons duidelijk dat tegenover ons een idealist, een filosoof en bovenal een ontzettend goede journalist zat, die het ongetwijfeld nog ver zou gaan schoppen.

Op de vraag of we nog een paar foto’s mochten maken van hem en zijn redactie reageerde hij wat terughoudend, maar wel positief. Het gelach dat opsteeg op de redactie toen de foto’s geschoten werden, maakte dat Wijnberg zich niet helemaal op zijn gemak voelde, maar desondanks zijn er een paar mooie plaatjes geschoten. Nadat de SoAP redacteuren een aantal gesigneerde SoAP edities hadden achtergelaten en beloofd hadden Wijnberg’s abonnement op SoAP te verlengen, was het voor hen tijd om de redactie weer te verlaten. Het succes van het interview moest uiteraard gevierd worden met een lekker etentje in Amsterdam waarna onze redactieleden weer terugkeerden naar het hoge noorden.

Lees het interview met Rob Wijnberg in onze komende editie van SoAP (begin januari op uw deurmat te verwachten). 

Foto gemaakt door Marion de Vries

Share Button