Vanuit Huisman 9: Bureau Flache

Deze week in “Bureau…” : Andreas Flache. Weg van de universiteit en tussen het groen is hij druk bezig om zijn taken als hoogleraar te vervullen, en probeert hij voor de bijzondere lichting eerstejaars die over drie maanden onze studie komt versterken een goede “Inleiding in de Sociologie” voor te bereiden. In stijl met zijn expertise wijst hij erop dat de vorm van onze banden dan wel verandert is, maar dat we ons nog altijd bewust moeten zijn van de mensen van wie het niet vanzelfsprekend is dat we ze zien.

Twee foto’s die gezamenlijk veel weergeven van wat ik in deze tijd doe. Je kunnen concentreren op iets waar je aan werkt, waar je goed over na moet denken, dat lukt mij altijd het beste in een rustige vertrouwde omgeving. En met een uitzicht op veel groen. Wat dat betreft helemaal niet zo erg om thuis te werken. Nadenken over de volgende editie van Inleiding Sociologie onder corona-maatregelen (wat die dan ook mogen zijn) is daar onderdeel van – zoals aan de boeken op het bureau is te zien. Wat je daar ook aan kunt zien is dat ik me voor een boekhoofdstuk dat ik schrijf over agent-based computational modelling iets meer heb kunnen verdiepen in hoe dit zich verhoudt tot Analytical Sociology. Boeiend onderwerp.

Ondertussen gaan de gezamenlijke activiteiten in onze opleiding en ons onderzoek ‘gewoon’ door – ondanks dat er altijd een paar computerschermpjes en wifiverbindingen tussen de echte mensen zitten. De headset, Nestor Collaborate ‘rooms’, Google Meet-bijeenkomsten, Skype, Zoom, enz. worden min of meer dagelijks gebezigd om met collega’s en studenten te blijven brainstormen, begeleidingsgesprekken te hebben, te vergaderen, noem maar op. De onzichtbare sociale bindingen, gezamenlijke belangen, groepsidentiteiten en instituties die ons verbinden lijken behoorlijk corona-bestendig. Ook fijn om dat te ervaren.

Wat tips betreft om deze tijd door te komen sluit ik me aan bij mijn voorgangers. Blijf bewegen (zie o.a. jongleerballen en kano op de foto’s) op een manier waar je van kunt genieten en blijf (vooral) je sociale contacten onderhouden. Misschien als derde: houd ook een beetje degenen in de gaten waarvan je denkt dat die misschien minder goed ingebonden zijn in netwerken die voor de corona-tijd al bestonden. Want dat weten we ook uit onderzoek: online relaties zijn vaak een afspiegeling van reeds bestaande offline relaties. Dat maakt dit punt extra belangrijk.

Share Button